Udowodnij,
Aqu: Udowodnij że jeśli pewną liczbę można przedstawić jako sumę kwadratów dwóch liczb naturalnych
to również
b)trzynastokrotność tej liczby można przedstawić w postaci sumy dwóch liczb naturalnych
Zadanie z projektu, z dwukrotnością sobie poradziłem, tu się zatrzymałem
1 gru 15:34
Eli: Czy jest możliwe zapisanie tego w ten sposób:
x,y∊N
13a=13(x2+y2)=13[|x−y|+(x+y)]2 gdzie |x−y|+ x+y jest tą sumą?
1 gru 16:36
Aqu: może być tak?
1 gru 17:14
Eli: UP
Jednak źle, po głębszym namyśle to będzie tak:
x,y∊N
13a=(x2+y2) + 6[x2 + x2 + y2 + y2 +2xy − 2xy]= (x2+y2) + 6[(x−y)2 + (x+y)2]=
(x2+y2) + 6[|x−y| + (x+y)]2
1 gru 19:57
neuromind: Eli, to jest dalej żle.
28 paź 10:55