prawdopodobieństwo.
ilovemyswallow: proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań, mam z nich jutro spr a nic z tego nie rozumiem.
1)W pudelku mamy 18 kul w 3 kolorach: bialy,czarny, niebieski w stosunku 2:3:4. Losujemy bez
zwracania 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul czarnych. Wynik podaj w postaci
ulamka nieskracalnego.
2)W grupie 200 osob 65% uczy sie angielskiego, 47% rosyjskiego,30% obu jezykow. Oblicz
p−bienstwo ze wybrana losowo z tej grupy osoba nir uczy sie zadnego jezyka
3) .Do windy stojacej na parterze w budynka 8−pietrowym wsuadlo 5 os. Oblicz pp ze wszystkie
osoby wysiada na roznych pietrach
z góry bardzo dziękuję.
1 gru 14:48
Kejti:
1.
2x+3x+4x=18
9x=18
x=2
więc mamy kolejno:
2*2=4 białe
2*3=6 czarnych
2*4=8 niebieskich
pp wylosowania czarnej za pierwszym razem:
pp wylosowania czarnej po raz drugi:
pp wylosowania jednej po drugiej:
1 gru 14:56
ilovemyswallow: dzięki wielkie.
1 gru 15:07