tempak do potęgi..: 1 Dany jest wielomian W(x)=4x
3 + 12x
2 - 5x - 26
a) Sprawdź, że -2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie oblicz sumę kwadratów
wszystkich pierwiastków tego wielomianu.
b) Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian 2x - √5
2 Wielomiany P(x) = (x-1)
3 + ax + b i Q(x) = (x
2 + 2x - 1)(x - 5) + 8x + 4 są
równe.
a) Znajdź liczby a i b
b) Rozwiąż równanie P(x)=0
3 Liczby √2 i -√2 są pierwiastkami wielomianu W(x) = x
4 + 2x
3 - 6x
2 + ax + b
a) Znajdź współczynniki a i b
b) Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu W(x)
4 Dany jest Wielomian W(x)=x
3+ax
2-bx-6
Liczby 1 i 2 są pierwiastkami tego wielomianu.
a) Wyznacz wartości współczynników a i b
b) Rozwiąż równanie W(x)=0