matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usunąć niewymierność z mianownika
Ola:
Muszę usunąć niewymierność:
2
2*(
√
5
+3
√
3
)
=
=
√
5
− 3
√
3
(
√
5
− 3
√
3
) * (
√
5
+3
√
3
)
2*(
√
5
+3
√
3
)
2*(
√
5
+3
√
3
)
=
=
=
(
√
5
2
)−(3
√
3
2
)
5 − 9 * 3
2*(
√
5
+3
√
3
)
2*(
√
5
+3
√
3
)
=
=
=
5 − 27
−22
2*(
√
5
+3
√
3
)
(
√
5
+3
√
3
)
=
=
−22
−11
Dobrze to policzyłam ?
1 gru 13:13
AS:
Nie dobrze,ale bardzo dobrze
1 gru 13:34