ciagi
k: Wykaz ze ciąg an=n√5 jest zbiezny do 1
1 gru 13:11
Mateusz: Korzystam z twierdzenia o trzech ciągach
wiemy ze 1 =
n√5<
n√5 ciąg ograniczający z góry znajduje np korzystając z czegos takiego jak
nierówność Bernouliego (1+a)
n≥1+na dla a>−1 (mozna ją łatwo udowodnic np indukcyjnie)
poniewaz
| | 5 | | 5 | | 5 | |
(1+ |
| )n≥1+n* |
| =5 to wtedy 1+ |
| >n√5
|
| | n | | n | | n | |
| | 5 | | 5 | |
1<n√5<1+ |
| teraz widzimy ze ciąg bn=1 oraz cn=1+ |
| są zbieżne do 1 no i na mocy |
| | n | | n | |
naszego twierdzenia o tzrech ciągach lim n→∞
n√5=1
1 gru 13:25
k: Dzięki a mozna jakos inaczej znalezc ograniczenie tego ciągu bo pierwszy raz słysze o tej
nierówności niestety i nie za bardzo wiem co i jak
3 gru 23:07
k: podbijam
4 gru 16:06
k:
4 gru 16:26
k: Wie ktoś
4 gru 20:32
k: 
4 gru 20:59
k: podbijam
5 gru 19:34
k:
5 gru 20:01
k: To jak wie ktoś jak inaczej wyznaczyc ograniczenie górne tego ciagu
7 gru 10:37