zadanko
anix: Jak to obliczyć?
Podstawą graniastosłupa prostego jest kwadrat. Przekątna graniastosłupa ma długość 2 dm i
tworzy z krawędzią podstawy kąt 60 st. Oblicz objętość graniastosłipa.
1 gru 13:01
Kejti:

2=2a
b=a
√3
wylicz te odcinki. wzór na przekątną kwadratu znasz? chyba, że wolisz pole policzyć z
przekątnych.
1 gru 15:31
magdool:

α= 60
d= a{2}
zatem szukane:
a, b, h
z trójkąta nr 2:
sin 30 = 0,5 = a/2 ⇒ a=1
z trójkąta nr 1:
h
2 + 1*{2}
2 = 2
2
h
2=4−2
h
2=2
h = {2}
Odpowiedź:
V = Pp*h
V= a
2 * {2}
V= {2}
11 mar 20:31