ah te logarytmy
gość: | | log3(log60 − log6) | |
muszę uprościć te logarytmy |
| |
| | log5 z 3√5 | |
1 gru 12:42
Egon: | log3(log60−log6) | | | |
| = |
| =
|
| log5 3√5 | | log5 3√5 | |
| | log3(log60−log6) | | log3 10 | |
= |
| = |
| =
|
| | log5 3√5 | | log5 3√5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = 3 |
| | log5 3√5 | | log5 √513 | | 13 | |
1 gru 13:31
Egon: Nie wiem czy na 100% dobrze
1 gru 13:31
Egon: Proszę o poprawienie jeśli coś jest źle (na końcu zrobiłem byka, powinno być 5 13 zamiast
√5 13)
1 gru 13:35
Egon: mógłby ktoś sprawdzić ?
1 gru 13:56
gość: a nie powinno być tak że w liczebniku log3 x Log(60/6)= log3 x log10=log3 a w mianowniku
zostaje 13 ?
1 gru 14:00
Egon: faktycznie, cały czas myślałem, że tam jest pusto czyli 10. później poprawiłem ale przeoczyłem
jedynkę. w liczniku log
3 10 a w mianowniku 1/3
1 gru 14:04
1 gru 14:07
gość: | | log3 | |
nie w liczebniku zostaje sam log3 bo log 10 =1 czyli będzie |
| . Tak mi się wydaje |
| | 3 | |
1 gru 14:19
Egon: a skad wziałes ta 3 w mianowniku ? skoro odwrociles 1/3 to nie powinno byc kreski ułamkowej
1 gru 14:28
gość: eee przepraszam teraz mój błąd powinno być w mianowniku 1/3
| | log3 | |
czyli |
| .czyli 3 log3 |
| | 1/3 | |
1 gru 14:33
Egon: na pewno jak jest 10 to się nie pisze? wiem ze jak jest wykładniku 10 to sie nie pisze
np jak jest LOG 4 (to wykładnik jest 10), a tutaj jest 10 w podstawie
1 gru 14:35
Egon: Szukam po wszystkich moich zadaniach i nigdzie nie widzę czegoś takiego
1 gru 14:36
gość: tak 10 się nie pisze czyli jak było w mianowniku w nawiasie(log 60 − log 6) to daje log 60/6
czyli log 10=1
1 gru 14:43
Egon: W liczniku. ale tam miałeś Log3 10 a nie log 10.
1 gru 14:58
gość: loga b=c czyli ac=b. 10 jest tylko wtedy gdy a jest pusta a w moim przykładzie w podstawie
jest 3.tam jest log3 a nie log3 10
1 gru 15:15