za
:): z tw o granicach niewlasciwych oblic zgrnaice
lim n2+1
−−−−
n
1 gru 11:59
:): i wyszlo 1 bo podzielilam licznik przez n
2 i mian przez n ale chyba tak nei mozna
1 gru 12:00
:): i takijjeszcze
2n+1
(−−−−−)n+1=e
n
1 gru 12:06
konrad509: lim n2+1n=+∞
1 gru 12:40
konrad509: to jest oczywiście dla n→∞
1 gru 12:40
:): ale skad to wzioles
1 gru 12:58
:): wiesz moze jak si eliczy granice lewo i prawo stronna np
x+1
im=−−−−−−
x−1
1 gru 12:59
:): a tego drugiego nie rob juz wiem
1 gru 13:00
:): z tw o arytmetyce granic oblicz
x3−x2+x−1
lim= −−−−−−−−−−−−−
x→1 x3+x2−x−1
1 gru 13:14
konrad509: ad. 1
lim (n2+1)/n=
lim n2(n2/n2+1/n2)/n(n/n)
lim n(1+1/n2)
n→∞
1+1/n2→1
∞*1=∞ więc lim (n2+1)/n=∞
1 gru 13:26
konrad509: x3−x2+x−1
lim= −−−−−−−−−−−−−
x→1 x3+x2−x−1
Gdy podstawimy 1 pod x, otrzymamy 0/0, więc liczymy inaczej
x3−x2+x−1=
x2(x−1)+(x−1)=
(x2+1)(x−1)
x3+x2−x−1=
x2(x+1)−(x+1)=
(x2−1)(x+1)=
(x−1)(x+1)(x+1)=
(x−1)(x+1)2
(x2+1)(x−1)
lim −−−−−−−−−−−−−−=
x→1 (x−1)(x+1)2
x2+1
lim −−−−−−−−−=
x→1 (x+1)2
(11+1)/(1+1)2=
2/4=1/2
Granica wynosi 1/2
1 gru 13:47
:): znajdz zbiory punktow skupieniaciagu
xn=(−1)n
2. xn=2n+(−2)2
1 gru 14:01
:): znajdz granice dolne i gorne podancych ciagow
xn=2−(−1)n
1 gru 14:02
konrad509: Do reszty nie pomogę, bo ja z ciągów kiepski jestem. Umiem tylko niektóre rzeczy.
1 gru 14:59
:): ok dzieki
1 gru 15:17