Przedstaw jako jeden logarytm
Maksym: Przedstaw jako jeden logarytm
2Log
1/23u + 1/2log
1/21/9v−3log
1/22w
Proszę o jak najbardziej dokładne rozpisanie tego krok po kroku bo mam z tym zadaniem ogromny
problem
1 gru 10:35
sushi_ gg6397228:
najpierw
r* log
ab= log
a b
r aby pozbyc sie liczby sprzed logarytmu
log
a b + log
a c= log
a (b*c)
| | b | |
loga b − loga c= loga ( |
| ) |
| | c | |
1 gru 10:41
Maksym: 2Log
1/23u + 1/2log
1/21/9v−3log−{1/2}2w
= Log
1/23u
2 + log
1/21/9v
1/2−log
1/22w
3
ale co dalej to już nie wiem
1 gru 10:42
Maksym: dziękuję, pomęczę się troszkę i zobaczę co z tego wyjdzie
1 gru 10:43
sushi_ gg6397228:
log1/2 (3u)2 + ...(1/9v)1/2 − .... (2w)3
teraz wykorzystaj wlasnosci na dodawanie i odejmowanie−−> podalem je w poscie powyzszym
1 gru 10:45
sushi_ gg6397228:
te liczby sprzed logarytmu dotycza calego argumenty a nie tylko literki (jak to zrobiles)
1 gru 10:45
Maksym: log1/2 (3u2 * 1/9v1/2) : 2w3
da się coś z tym zrobić ?
1 gru 10:49
sushi_ gg6397228:
a Ty dalej swoje z tymi potegami

potega dotyczy literki i cyferki, a u Ciebie dotyczy tylko literki, POPRAW TO
to co wyszlo to sie poskraca w cyferkach
1 gru 10:56
Maksym: log1/2 [(3u)2 * (1/9v)1/2] : (2w)3
poprawione
1 gru 11:00
sushi_ gg6397228:
(3u)
2= 9*u
2
(2w)
3=8w
3
1 gru 11:01
Maksym: Dziękuję
1 gru 11:08