ciąg geometryczny
gabi: W ciągu geometrycznym (an) o ilorazie q dane są ; a1, q ,Sn
a1=10, q=−2, Sn= 430 Oblicz n =?
1 gru 10:23
sushi_ gg6397228:
| | 1−qn | |
Sn=a1* |
| podstawiasz do wzoru i po kłopocie |
| | 1−q | |
1 gru 10:28
gabi: tak wiem , podstawiam , tylko że mam problem bo np.
430= 10 * 1+2n1+2
nie mam pojęcia jak to dalej zrobić
1 gru 10:36
sushi_ gg6397228:
w liczniku masz 1−(−2)
n
trzeba podzielic obustronnie przez 10
potem pomnozyc obustronnie 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to tak samo jak masz :
| | 1+x | |
15=2* |
| to tez nie umiesz czegos takiego zrobic  |
| | 3 | |
1 gru 10:39
gabi: już wiem dzięki , n= 7
1 gru 11:37