wykaż
Rubren: Wykaż że dla kazdej liczby naturalnej n liczba √(3n+2) nie jest liczbą całkowitą
1 gru 10:04
sushi_ gg6397228:
niech p=√3n+2 podnosimy do kwadratu
p2=3n+2
p2−2=3n
teraz pokazac ze p2−2 nie jest podzielna przez 3
rozpatrzmy warianty
a) p=3k
b) p=3k+1
c) p= 3k+2
...
1 gru 10:23
Rubren: Czyli po prostu badamy jakie reszty daje kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez 3
1 gru 10:27
sushi_ gg6397228:
p2−2 to badamy (kwadrat liczby calkowitej, pomniejszony o 2)
bo bylo zalozenie niech p=√3n+2 (czyli ze istnieje taka liczba calkowita)
doszlo do tego
p2−2=3n (wiec trzeba pokazac, ze jest wielokrotnoscia trojki)
1 gru 10:34
Rubren: ok ok juz wiem o co kaman dokoncze dowód dziękuje
sushi
1 gru 10:41