dla mądrego:P:P:P:P
wsp: Dany jest osroslup prawidlowy trojkątny. krawędź podstawy ostrosłupa jest rowna 12, krawędź
boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60 stopni.
a) wyznacz pole przekroju ostrosłupa plaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i
nachylonej do niej pod kątem o mierze 30 stopni.
b) wyznacz cosinus kąta ściany bocznej przy podstawie tego ostrosłupa.
1 gru 00:31
1 gru 12:17
Zenek:
Rysunek −to dość skomplikowane,ale:
a)P=?=
12ah
1
a=12, h
1−wysokość trójkąta będącego płaszczyzną przekroju
h−wysokość podstawy
ha=sin60
o
Czyli P=
12a
2 cos30
o sin60
o = 54
1 gru 13:16
wsp: dzięki za pomoc


a jak zaznaczyć cosinus kąta ściany bocznej przy podstawie tego
ostrosłupa
1 gru 14:25
Zenek:
| | h1 | |
A wiesz dlaczego |
| =cos30o ?
|
| | h | |
b) np:
RH=ctg60
o ⋀
rH =ctgx ⋀
Rr=2
Zinterpretuj symbole i rozwiąż powyższy układ( a potem
ctgx zmień na cosx−lub wymyśl szybszy sposób)
1 gru 15:51
wsp: oki


:
1 gru 18:42