trygonometria
aa: 5sinx+2cos2x=4 Wychodza mi jakies glupie liczby licze wzorami skroconego mnozenia. Ktos
pomoze?
1 gru 00:01
sushi_ gg6397228:
pokaz co tam masz
1 gru 00:04
aa: dobra juz nie trzeba wyszlo
1 gru 00:20
aa: ale za to w ogole nie wiem jak sie zabrac.
cos2x−cos21=0
1 gru 00:21
aa: pomoze ktos?
1 gru 00:23
Basia:
cos2x −cos21=0
(cosx−cos1)(cosx+cos1)=0
cosx=cos1 lub cosx= −cos1
x = 1+2kπ lub x= −1+2kπ lub x=π−1+2kπ lub x=π+1+2kπ
czyli
x = 1+2kπ lub x= −1+2kπ lub x=−1+(2k+1)π lub x=1+(2k+1)π
czyli
x=1+kπ lub x= −1+kπ
1 gru 03:50