Trygonometria
Mariusz12: W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i β spełniony jest warunek
Oblicz iloczyn cosinusów tych kątów
Na innych stronach patrzałem na rozwiązanie i mam pytanie skąd ludzie wiedzieli żeby zastosować
wzór na kwadrat sumy?
1 gru 00:01
Eta:
sinα= cosβ
cosα= sinβ
podniosimy obustronnie do kwadratu
| | 5 | |
cos2β+sin2β+ 2cosβ*sinβ= |
|
|
| | 4 | |
to
cosβ*cosα=.......... dokończ
1 gru 00:06
Eta:

bo "ludzie wiedzą" ,że podwojony iloczyn zawiera 2cosβ*sinβ
(a+b)
2= a
2 +2*
a*b+b
2
1 gru 00:09
Mariusz12: dzeki
1 gru 01:09