Wielomiany
sim: | | 2x+3 | |
Dane jest wyrażenie W(x)= |
| , o którym wiadomo że W(1)=W(−1). Wyznacz liczbe m. |
| | x−m | |
Co dalej z tym zrobić?
30 lis 23:40
Amaz:
wymnóż na krzyż
30 lis 23:45
Jack:
zapisz założenia i skorzystaj z proporcji (mnożenie na krzyż).
30 lis 23:45
Amaz:
no i zrob zalozenia, żeby mianownik się nie zerował
30 lis 23:46
sim: 1−m=1+m m∊R/{−1,1}
2m=0
30 lis 23:56
sim: | | 3 | |
Wtedy m=0 a z odpowiedzi wynika że m=− |
| |
| | 2 | |
1 gru 00:13
Eta:
D: m= R| {−1.1}
−5m −5= 1−m
m=............... = −
32
1 gru 00:21