wielomiany: Dany jest wielomian W(x)=4x3 + 12x2 - 5x - 26
a) Sprawdź, że -2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x), a następnie oblicz sumę kwadratów
wszystkich pierwiastków tego wielomianu.
b) Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian 2x - √5
14 sty 17:08
Eta:
x = - 2 ---- jest pierw. to W(-2)=0
W(-2)= 4*(-2)3 +12*(-2)2 - 5*(-2) - 26= - 32 +48 +10 - 26 = 0
czyli jest pierw.
A więc W(x) jest podzielny przez ( x+2) z tw. Bezouta
4x3 +12x2 - 5x - 26) : ( x+2) = 4x2 +4x - 13
- 4x3 - 8x2
-----------------
= 4x2 - 5x
- 4x2 - 8x
----------------
= - 13x - 26
+ 13x +26
---------------
= =
mamy rozkład W(x) = ( x +2)( 4x2 +4x - 13)
liczymy miejsca zerowe dla wielomianu w drugim nawiasie
Δ= 224 √Δ = 4√14
x2= ( -1 -√14 )/ 2 x3= ( -1 +√14) / 2
teraz x1 2 + x22 + x32 =
= (-2)2 + (-1 -√14)2 /4 + ( -1 +√14)2 / 4=
= 4 + (1 +2√14 +14)/4 + ( 1 - 2√14 + 14) /4=
4 + ( 15 2√14) /4 +( 15 -2√14)/4=
4 + 15/4 +√14/2 + 15/4 - √14/ 4=
4 + 30/4 = 11,5
b) reszta z dzielenia to wartość W( xo) gdzie
xo --- to miejsce zerowe dwumianu 2x - √5
czyli 2x -√5=0 to x = √5 /2 więc xo= √5/2
więc W( √5/2) = R
W(√5/2)= 4*(√5/2)3 +12 *(√5/2)2 - 5*√5/2 - 26=
= 4* 5*√5 /8 +12*5/4 - 5*√5/2 - 26=
= 5*√5/2 +15 - 5*√5/2 - 26=
= 15 - 26 = - 11
reszta R= - 11
14 sty 18:42