pomocy :((
marek: oblicz a:
log
3√5 25
√5=a
pomocy

utknalem z tym zadaniem
30 lis 23:19
Amaz:
(51/3)a = 55/2 ⇒ a = 152
30 lis 23:24
Maksym: nie bardzo rozumiem co się wzięło z czego
log
3√5 25
√5 = log
51/3 25
√5
teraz podstawiamy do wzoru
log
51/3 25
√5 => log
51/3 (25 *
√5) => log
51/3 (5
2 * 5
1/2)
to w nawiasie równa się 5/2 (2+1/2=2
1/2=5/2). ale nie rozumiem skąd wziął się ten wynik
15/2
Nie wiem co zrobić z tym 5
1/3. Żeby wyszło 15/2 trzeba zrobić (5/2):(1/3) = (5/2) * (3/1) =
15/2 ? dobrze to rozumiem
1 gru 11:26
Maksym: to się wzięło z tego wzoru? Bo się trochę pogubiłem.
1
logab= −−−−−−
logba
1 gru 11:29
Maksym: już doszedłem do tego. dziękuję
1 gru 11:46