ola:
klient płacił do banku 25 tysięcy na lokat A bank oferuje 12,75% procent miesięcznie
.Jaką
kwotę otrzyma po 36 miesiącach ?
14 sty 17:06
15 sty 00:56
Eta: Bogdan! ... a co powiesz na taaaaki bank?
15 sty 01:25
Bogdan:
Taki bank to superbank. Domyślam się, że w tym zadaniu 12,75% to roczna stopa procentowa
banku i kapitalizacja lokaty jest miesięczna, to znaczy odsetki dopisywane są po każdym
miesiącu.
Przyjmijmy następujące oznaczenia:
Ko - kwota początkowa lokaty,
Kn - kwota lokaty po n latach,
p% - roczna stopa procentowa dla lokaty,
n - liczba lat, n nie musi być liczbą całkowitą, np jeśli czas lokaty jest równy 36
miesięcy, to n=3/2,
m - liczba określająca, ile razy w roku następuje kapitalizacja odsetek, np.: jeśli
odsetki dopisywane są po każdym kwartale, to m=4, a jeśli po każdym miesiącu, to m=12
Kn=Ko(1+(p/m)/100)mn
Jeśli Ko=25000; p=12,75; n=1,5; m=12
to K1,5=25000(1+(12,75:12)/100)12*1,5=30238,53
15 sty 11:18