parametr m
p: dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych
30 lis 22:04
k: proszę o pomoc,próbowałem to robić ale wychodzi mi jakaś dziwna delta...
30 lis 22:11
Godzio: D = R − {0}
Przyrównaj obie funkcję, pozbądź się ułamka, sprowadź wszystko na jedną stronę, wykresy nie
będą miały punktów wspólnych gdy delta będzie mniejsza od zera (Δ<0)
30 lis 22:12
p: x−3=x(x=m)
x−3=x
2+mx
x
2+(m−1)x+3=0
a z tego delta Δ=m
2−2m−11
30 lis 22:19
p: dobrze to rozwiązałem?
30 lis 22:21
Godzio: średnio
m − 3 = x
2 + 2x
x
2 + 2x + 3 − m = 0
Dalej sam, próbuj
30 lis 22:24
p: sorry funkcja g(x)=x+m a nie x+2,źle napisałem
30 lis 22:28
Godzio:
x
2 + 2mx = m − 3
x
2 + 2mx + 3 − m = 0
Δ = 4m
2 + 4m − 12 < 0 ⇒ m
2 + m − 3 < 0 ⇒ Δ
m = 13 ,
√Δm =
√13
Taka delta też dobra
30 lis 22:35
p: pomożesz
30 lis 22:35
p: ale dlaczego tam jest 2mx,a nie mx?
30 lis 22:40
Godzio:
Teraz moja pomyłka, skojarzyłem z tą 2 na początku i wpisałem

x
2 + mx − m + 3 = 0
Δ = m
2 + 4m − 12 < 0 −− a tu już ładnie wychodzi
30 lis 22:41
p: a nie będzie tam −11?
30 lis 22:43
Godzio:
4 * 3 ?
30 lis 22:44
p: już wiem,czemu taka delta ,a później jeszcze raz z tego deltę?
30 lis 22:45
Godzio: tak
30 lis 22:46
p: Δ =(m+2)(m−6) i co z tym dalej
30 lis 22:48
Godzio:
rozwiązania, m = −2 m = 6 zaznacz na osi, narysuj parabolę z ramionami do góry i odczytaj
rozwiązanie
30 lis 22:49
p: a możesz wyjaśnić dlaczego tak?
30 lis 22:50
30 lis 22:52
p: Δ = m2 + 4m − 12 < 0 a dlaczego tu zrobiłeś nierówność?
30 lis 22:56
p: m2
30 lis 22:56
Godzio:
bo mamy założenie, żeby nie było punktów przecięcia delta musi być ujemna
30 lis 22:58
p: aha już rozumiem,dzięki za pomoc
30 lis 23:01
Marusia:
p :czy nie pomyliłeś znaków przy pierwiastkach?
Mnie wyszło m∊(−6,2)
26 paź 22:29