mnogośc
Kichot: Jak zrobic te zadania:
1) Wykaż że dla kazdej liczby naturalnej n liczba
√(3n+2) nie jest liczbą całkowitą
(wskazówka zbadaj jakie reszty daje kwadrat liczby całkowitej przy dzieleniu przez 3)
2) Czy istnieją liczby rzeczywiste x takie że [
√x]=
√[x]
gdzie[x] oznacza częśc całkowitą jakby co
| | a | |
3) Udowodnij że długosc okresu w rozwinięciu dziesiętnym liczby wymiernej |
| nie moze byc |
| | b | |
większa niz b−1
30 lis 21:56
Godzio:
2. Tak, to są wszystkie liczby całkowite które da się spierwiastkować
1,4,9, itd
[√1] = [1] = 1
√[1] = √1 = 1
30 lis 22:17
Kichot: Dzięki a z resztą jak je zrobic
30 lis 23:07