Jest sobie taki trójkąt prostokątny
| 3 | ||
tg α = | ||
| 4 |
| 3 | ||
sin α = | ||
| 5 |
| 4 | ||
wiadomo że cos α= | bo widać, ale cosinus ze wzoru | |
| 5 |
| sin α | ||
tg α = | ||
| cos α |
| 4 | 4 | |||
wcale nie wychodzi | tylko | czyli ctg α | ||
| 5 | 3 |
| sin α | ||
tg α = | ||
| cos α |
| 3 |
| ||||||||
= | |||||||||
| 4 | cos α |
| 12 | |
= 3cos α /: 3 | |
| 5 |
| 12 | 1 | 12 | 4 | |||||
cos α = | * | = | = | |||||
| 5 | 3 | 15 | 3 |
chyba że ja coś zle porobiłem możecie mi to wytłumaczyć?
| 12 | ||
ostatni zapis | ={4}{5} | |
| 15 |
| 12 | 4 | 4 | |||
= | a nie tak jak napisales w ostatniej linijce | ![]() | |||
| 15 | 5 | 3 |
| sinα | 1 | |||
tgα= | =sinα* | |||
| cosα | cosα |
| 3 | 3 | 1 | ||||
= | * | |||||
| 4 | 5 | cosα |
| 3 | 3 | ||
= | |||
| 4 | 5cosα |
| 4 | ||
cosα= | ||
| 5 |
dzeki