Trygonometria
Ola: cos
2x−cos
21=0
z wyjaśnieniem proszę
30 lis 21:39
bart: x=1 ?
30 lis 21:41
Ola: nic mi to nie mówi
30 lis 21:44
Marcin W: bart sugeruje ze źle przepisales zadanie i nie powinno tam być jedynki a x ?!
30 lis 21:53
Ola: dobrze przepisałam zadanie.
30 lis 21:55
Marcin W: (cosx−cos1)(cosx+cos1)=0
cosx=cos1 lub cosx=−cos1
dalej widac ...
30 lis 22:01
Marcin W: czyli nie sugerował dał odp
30 lis 22:02
Ola: no i co ja mam z tym dalej zrobić ?
30 lis 22:11
Ola: cosx=cos1
jak ja mam to rozwiązać ?:(
30 lis 22:19
Godzio:
x = 1 + 2kπ lub x = −1 + 2kπ
30 lis 22:24
Ola: ale czemu 1+2kpi ?
30 lis 22:26
Godzio: bo okres cosinusa jest 2π dlatego jest 2kπ
30 lis 22:38
bart: miesz jak wyglada funkcja cosinus? takie fale i ta fala powtarza sie co 2kπ a k=1,2,3 itd
czyli jezeli 75342672348734stopni przyjmuje jakas wartosc, to 2kπ75342672348734stopni taka
sama..
30 lis 22:39
bart: nadaje sie na nauczyciela?;>
30 lis 22:40
geliebter: a ja lubie frytki
30 lis 23:18