Wyznacz wzór funkcji liniowej
ysiulec: Wyznacz wzór funkcji liniowej, jeśli:
a) do jej wykresu należy punkt (0,4) i przyjmuje ona wartości ujemne tylko dla x< −6.
Punkt (0, 4) to nasze b, więc mamy już y = ax + 4
ale co dalej?
Pozdrawiam
30 lis 21:34
ysiulec: Dodam, że w odpowiedziach w książce mamy y = 23x + 4
I mimo to nie mam pojęcia skąd taki wzór.
30 lis 21:53
Marcin W: y=ax+4
skoro przyjmuje ujemne dla x<−6 to −6 jest jej miejscem zerowym czyli tez przechodzi przez pkt
(−6,0)
podstawiam
0=−6a+4
6a=4
a=4/6
a=2/3
y=2/3x+4
30 lis 21:54
ysiulec: bardzo dziękuję, już rozumiem

Jak zobaczy się jak to się robi, wszystko staje się jasne jak
słońce

Nurtuje mnie jeszcze jeden przykład:
Wyznacz wzór funkcji liniowej, jeśli:
c) trójkąt ograniczony jej wykresem i osiami układu współrzędnych jest równoramienny, a funkcja
przyjmuje wartości ujemne tylko dla x>2,5
Czyli miejscem zerowym jest 2,5, więc przechodzi przez pkt (2
12, 0). Czy tak?
I tu już potem mam "ścianę"
30 lis 22:04
Marcin W: tak przechodzi ta funkcja przez podany przez ciebie pkt.
30 lis 22:06
Marcin W:
30 lis 22:08
ysiulec: A jeśli mam wyznaczyć wzór.. ?
Odpowiedzi podają:
y = −x + 2,5
Miejsce zerowe na osi OX ma taką samą wartość jak punkt przecięcia z osią OY.
Nie mam zielonego pojęcia co dalej...
30 lis 22:09
Marcin W: y=−x+2,5
30 lis 22:09
ysiulec: Ahhh, no tak. Równoramienny, więc odległość od 0 jest równa bokom tego trójkąta. Miinus przy x,
ponieważ funkcja jest malejąca...
sorry za kłopot
30 lis 22:10
Marcin W: masz rysunek to wszystko

masz dwa punkty z osią OY i OX
(0, 2;5)
zatem wiesz ze b=2,5 wiec wzór ma postac y=ax+2,5 a ze przechodzi przez (2,5; 0) to mozesz
podstawic za x=2,5 do wzoru a za y=0 wteduy znajdziesz a

0=2,5a+2,5
a=−1
30 lis 22:11
truskawkowa: Wyznacz wzor funkcji liniowej ktora spelnia warunki f(−2)=−4 i f(4)=−1
14 kwi 15:48
kasia: Funkcja y=ax+b ma miejsce zerowe w punkcie A=)2,0) i przechodzi przez punkt B=(0,2
). Znajdz wzor funkcji liniowej i podaj jej przynajmniej 4 wlasnosci.
Jka by mi ktos pomogł byla bym wdzieczna bo jutro mam egzaminy...
Z GÓRY DZIEKUJE
13 cze 17:04
mij: punkt P(−1/3;2)nalezy do wykresu funkcji
22 cze 15:44
mij: punkt P(−1/3;2)nalezy do wykresu funkcji
a)f(x)=−3x+1
b)f(x)=−3x−1
c) iinny jesli tak podaj
z góry dziekuje
22 cze 15:46
5-latek: Punkt nalezy do prostej jesli spelnia jej rownanie .
Wiec jesli do rownania wstawisz wspolrzedne punktu to lewa strona rownania = prawej stronie .
| | 1 | |
Wezmy np b) f(x)=−3x−1 to 2=−3(− |
| )−1 sprawdz |
| | 3 | |
To samo zrob z a
22 cze 16:35
Olasas: Punkty A i B należą do wykresu funkcji liniowej. Podaj wzór tej funkcji jeśli: A(3,0), B(0,−7)
12 wrz 17:22
mmmmiśka: Wyznacz wzór funkcji liniowej której miejscem zerowym jest liczna 3 i która przyjmuje wartość
większe od 2 tylko dla x mniejszych od 0.
pomocy
1 sty 19:39