pomocy
marek0256: Przekątna graniastosłupa czworokątnego prawidłowego ma długość 12 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego
graniastosłupa.
Proszę o rozwiązanie bo z trygonometrii jestem noga. Z góry dziękuje za pomoc.
30 lis 21:26
30 lis 21:33
dero2005:

Dane : D = 12 cm α = 30°
obl przekątną podstawy d
| | D√3 | | 12√3 | |
d = |
| = |
| = 6√3 cm
|
| | 2 | | 2 | |
oblicz krawędź podstawy a
2a
2 = d
2
| | d√2 | | 6√3*√2 | |
a = |
| = |
| = 3√6 cm
|
| | 2 | | 2 | |
obli wysokość h
obl objętość
V = a
2*h = (3
√6)
2*6 = 324 cm
3
obl pole pow
P = 2a
2 + 4a*h = 2(3
√6)
2 +4*3
√6*6 = 108 + 72
√6 cm
2
30 lis 22:18
marek0256: Dziękuję Ci Dareo2005 i Tobie Eta też.
Pozdrawiam
30 lis 23:03