.
moni: sanki zsuwają sie ze szczytu toru d dl l=50m pochylonego pod kątem 30 stopni do poziomu, a
nastepnie wjezdzaja na tor poziomy. Wzdłuz calego toru na sanki dziala sila tarcia rowna
0,2.Oblicz jaka prędkość V beda mialy sanki u podnóża toru i jaką droge s przebeda sanki po
torze poziomym.
30 lis 20:39
Napoleonka:
Najpierw powinnaś podać poprawnie całe zadanie!
Sanki zsuwają się z górki(fizycznie−równia pochyła) o długości l=50m.
Wzdłuż całej trasy współczynnik tarcia f =0,2(na pewno nie siła !)
A teraz korzystając z podanych zależności oblicz v,s
| | mv2 | |
mgh = |
| + T1l (T1 − siła tarcia działająca na sanki
|
| | 2 | |
w czasie zjazdu z górki !)
| mv2 | |
| = T2s ( T2 − siła tarcia działająca na sanki na torze
|
| 2 | |
poziomym !)
| | T1 | | T2 | |
f= |
| : f= |
| ; h=lsinα |
| | mgcos(α=30o) | | mg | |
30 lis 22:16
Napoleonka:
cd Jeśli jeszcze interesuje Cię to zadanie to daj znak życia !
30 lis 22:19
dero2005:
w zadaniu prawdopodobnie brak jest podanej masy sanek
30 lis 22:25
Zenek:
Podawanie masy−niekonieczne
zgodnie z tym co napisała Napoleonka:
v=√2gl(sinα −fcosα) =17,90 m/s
s= lf(sinα − fcosα) = 81,70 m
Zapamiętaj! Współczynnik tarcia kinetycznego na
całej trasie taki sam f=0,2(bez wymiaru)
Zmienna jest natomiast siła nacisku sanek na podłoże,
a co za tym idzie zmienna jest też siła tarcia
1 gru 08:55