Adaś: Liczby √2 i -√2 są pierwiastkami wielomianu W(x) = x4 + 2x3 - 6x2 + ax + b
a) Znajdź współczynniki a i b
b) Wyznacz pozostałe pierwiastki wielomianu W(x)
14 sty 16:54
dddd:
6 sty 11:06
Jolanta: Mozna podstawic x=√2 a póżnie x=−√2 mamy układ równan do rozwiązania
albo skoro pierwiastkiem jest √2 to wielomian dzieli sie przez ( x−√2)
skoro pieriastkiem jest x=−√2 to wielomian dzieli się przez (x+√2)
(x−√2)(x+√2)=x2−2 czyli wielomian dzieli sie przez (x2−2)
x2+2x −4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x4+2x3−6x2+ax+b : (x2−2)
−x4+2x2
−−−−−−−−−−−−−−
2x3−4x2
−2x3+4x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x2+4x+ax+b
4x2+4x+ax+8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− po dodaniu wynik musi =0 4x+ax=0 a=−4 b=8
6 sty 20:15
Eta:
Można też tak:
W(√2) =0 ⇒ 4+4√2−12+√2a +b=0
i W(−√2)=0 ⇒ 4− 4√2−12 −√2a+b=0
+ −−−−−−−−−−−−−−−
2b=16 ⇒ b=8
to √2a= −4√2 ⇒ a= −4
6 sty 21:07
Mila:
W(x) = x4 + 2x3 − 6x2 + ax + b
W(x) jest podzielny przez (x−√2)*(x+√2) zyli przez x2−2
x2=2
x4 + 2x3 − 6x2 + ax + b=(x2)2+2(x2)*x−6(x2)+ax+b
r(x)=22+2*2x−6*2+ax+b=x(4+a)+b−8
x(4+a)+b−8=0⇔a=−4 i b=8
7 sty 01:49