zadanie z fizyki...
pomocy :): Skrzydło wiatraka ma długość 8m i porusza się ruchem oborowym, względem osi przechodzącej
przez jego środek, z częstotliwością 0,25 Hz. Ile obrotów na minutę musi wykonać tarcza
szlifierki o
średnicy 0,4m, aby przyśpieszenie dośrodkowe punktów leżących na jej obwodzie było równe
przyśpieszeniu punktów lezących na końcu skrzydła wiatraka.
Przydatne wzory:
s=2πr
v=2πr/T
f=1/T
T=1/f
v=2πr*f
ad=v2/r
ω=2π/T −−−>v=ω*r
ad=ω2*r
30 lis 19:13
pomocy :):
30 lis 19:27
pomocy :): pomoże mi ktoś potrzebuję tego na jutro...
30 lis 19:28