30 lis 18:47
bardot: 2 log
3 (x+1) = −2 ⇔ x+1>0 ; x>−1
2 log
3 (x+1) = −2 / :2
log
3 (x+1) = −1
3
−1 = x+1
30 lis 19:14
bardot: 3 log2 8 − 5 log2 4 = 3*3 − 5*2=−1
30 lis 19:16
bardot: log 4 + 2 log 5 = log 4 + log 52 = log 4 + log 25 = log (4*25) = log 100 = 2
30 lis 19:17
asia: Dziękuję bardzo, ale czy mogłabym prosić o wytłumaczenie równania, bo nie wiem kompletnie o co
chodzi.
30 lis 19:18
bardot: wiesz czym jest logarytm? logarytm to potęga do jakiej trzeba podnieść liczbę aby uzyskać inną
liczbę: loga b =c ⇔ ac=b ; przykładowo log2 8 = 3 dlatego, że 23=8
30 lis 19:23
asia: tak, to wiem, tylko nie rozumiem co stało się z logarytmami w równaniu
30 lis 19:31
bardot: popatrz: potraktuj (x+1) jako b i juz wszystko stanie sie jasne
30 lis 19:32
asia: dzięki
30 lis 19:35