Procki
DuDi: Sprzedawca sprzedaje zegarki pewnej firmy
z 20−procentową marżą (czyli o 20% drożej od ceny
hurtowej). W promocji
obniżył marżę do 10%. O ile procent staniały zegarki?
To sie nie równa 10%, ale jak to inaczej zrobić, bo nie mogę zczaić zadania?
30 lis 18:36
magda: x−cena zegarka
x+20%x=x+0,2x=1,2x
1,2x−10%x=1,2x−0,1x=1,1x
1,2x−100%
1,1x−y%
1,2xy=110x
y=91,(6)%
100%−91(6)%=8%
nie wiem czy dobrze
30 lis 20:06
dero2005:
x − cena zegarka bez marży
cena zegarka przed promocją z marżą 20%
x+20% = x+0,2x = 1,2x
cena zegarka po promocji z marżą 10%
x+10% = x+0,1x = 1,1x
różnica cen od ceny z przed promocji odejmujemy cenę po promocji
1,2x − 1,1x = 0,1x
obliczamy procent potanienia, czyli różnicę dzielimy przez cenę z przed obniżki
0,1x1,2x*100 = 813%
1 gru 07:57
DuDi: Dziękuje, przepraszam, że wtedy nie odpisałem, ale zima i problemy z internetem

.
2 gru 15:24