Wartość najmniejsza i największa
czaro: We wzorach Viete'a jest takie coś(nie pamiętam jak się to nazywa):
suma kwadratów pierwiastków jest największa, najmniejsza
I tu występują dwa wykresy, jeden dla wartości najmniejszej, drugi dla największej.Także są tu
jeszcze jakieś przedziały, wierzchołek, itp.
Jak by ktoś wkleił tutaj te dwa wykresy na tych dwóch wartości i itp. to byłoby miło.
A i jeszcze jak by mi ktoś to wytłumaczył.
30 lis 18:26
bardot: podbijam
30 lis 18:51
bardot: Ogólnie chodzi mi o zadania typu: Jest podany wzór funkcji kwadratowej z parametrem i chodzi o
to aby wyznaczyć m dla ktorego suma kwadratow/iloczyn/itp przyjmuje najmniejsza/najwieksza
wartosc. Jak sie za to zabrac? Prosze o pomoc
30 lis 19:46
Eta:
f(x) =ax
2+bx +c dla a ≠0
wzory Viete
'a
dla Δ≥0
x
12+ x
22=(x
1+x
2)
2 −2x
1*x
2= (
−ba)
2 −2*
ca=
| | b2 | | 2c | | b2−2ac | |
= |
| − |
| = |
|
|
| | a2 | | a | | a2 | |
30 lis 20:02
czaro: Mi nie chodzi o to.
Ja wzory znam, tylko chodzi o przedział na wykresie dla wartości najmniejszej i dla wartości
największej we wzorach Viete'a.
30 lis 20:40
Eta:
Sorry ..... nie "zawracaj gitary"

Napisz porządnie treść zadania!
Nikt tu nie jest duchem i nie będzie zgadywać o co Ci chodzi?
30 lis 20:57