Dzielenie wielomianów
Sylwia: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x4+2x2−3 jest wielomianem
R(x)=x3−2x2+x+2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2−1.
30 lis 18:12
Sylwia: Jak sie do tego w ogole zabrac?
30 lis 18:14
arigatou: −x
3−x
_____________
−2x
2+2
+2x
2−2
_________
= =
30 lis 18:19
arigatou: R(x)=(x−2)(x2−1)
30 lis 18:21
Sylwia: reszta powinna wyjsc 2x
30 lis 18:49
Sylwia: Cos mi sie kojarzy ze to trzeba rozbijac na nawiasy, ale nie wiem jak...
30 lis 18:50
Sylwia: Odp. do tego zadania to 2x. Mógłby ktoś mi wytłumaczyć skąd mam to wziąć?
30 lis 18:56
Sylwia: arigatou, tak poza tym to źle podzieliłeś
30 lis 18:59