Podzielność przez 6 wyrażenia algebraicznego
Pawelo: niech n oznacza dowolną liczbę naturalną. Wykaż że liczba n3 − n jest podzielna przez 6
30 lis 17:57
Marcin W: n3−n=n(n2−1)=(n−1)n(n+1)
zauwaz ze jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych wsrod nich jedna jest zawsze
parzysta zatem dzieli się to wyrazenie przez 2 zauwaz tez ze ich iloczyn dzieli się też przez
3 w tym iloczynie zawsze występuje liczba 3 jako w rozkladzie jednej z liczb lub jawnie
30 lis 18:02
Marcin W: W skrócie:
Wśród trzech kolejnych liczb jedna jest podzielna przez 3. Co najmniej jedna z nich musi być
podzielna przez 2. Zatem ta liczba dzieli sie przez 2 i przez 3 zatem dzieli się przez 6.
30 lis 18:04
Pawelo:
30 lis 18:17
Marcin W: Niewiele się wypowiedziałeś Pawelo hehe
30 lis 18:19
Pawelo: dzięki
30 lis 18:27
ame_110: rozumiem rozpisanie, ale jakie jest to wykazanie ze sie dzieli
29 kwi 16:15
bezendu:
zobacz post Marcina W 18:04
29 kwi 16:17
ame_110: Czytam, ale skad mam wiedziec ze jedna jest podzielna przez dwa i jedna przez 3 ? powiedzmy ze
wezme liczbe 3 to (n−1)= 3−1=2 n=3 (n+1)= 3+1=4 tu wszystko ok ale jak wezmiemy liczbe 2
to nie wyjdzie. Chyba ze ja cos zle rozumiem
29 kwi 16:29
bezendu:
(2−1)*2*(2+1)=1*2*3=6 jest podzielna przez 2 jest podzielna przez 3 więc jest podzielna przez 6
29 kwi 16:31
ame_110: dziekuje
29 kwi 16:39