Proszę o pomoc!!!!!!!!!!!!
maja: Kat α jest ostry i cos α=
13. Wartość wyrazenia sin
2α+ cos α jest :
i ma wyjść wieksze od 1, ale nie wiem dlaczego mógł by mi to ktoś wytłumaczyć ?
30 lis 17:49
Marcin W: gdzies juz to było szukaj niedawno to rozwiazywałem na tym forum
30 lis 17:51
Eta:
sin2α= 1−cos2α
to wartość tego wyrażenia jest:
1 −(13)2 + 13= 1 −19+13=......
30 lis 17:52
Marcin W:

wszystko odczytasz z rysunku cosα sinα
30 lis 17:54
Eta:
Można

..... ale w tym przykładzie potrzebna jest jedynie wartość cos
2α
po tym przekształceniu, które widzimy " gołym okiem"
30 lis 17:57
maja: wielkie dzięki
30 lis 17:58
Marcin W: My widzimy "ona" nic nie widzi inaczej by tu nie napisała

30 lis 17:58
Eta:
podobne zadanie
| | 8 | |
dla kata ostrego cosα= |
|
|
| | 17 | |
wyznacz wartość wyrażenia:
√tg2α+1
bez rysunku
| | sin2α+cos2α | | 1 | |
tg2α+1= |
| = |
|
|
| | cos2α | | cos2α | |
| | 1 | | 1 | |
zatem √ |
| = |
| = 178
|
| | cos2α | | cosα | |
30 lis 18:01
Marcin W: Eta po co to ?
30 lis 18:05
Eta:
Po to, bo też tak można
30 lis 18:08
Marcin W: wpisujemy tutaj zadania podobne?
30 lis 18:09
Eta:

Moim sposobem "ćwiczymy" podstawowe tożsamośći trygonometryczne

2 sposób:
x>0
| | 225+64 | | 289 | |
tg2+1= |
| = |
|
|
| | 64 | | 64 | |
Do wyboru, jak kto woli
30 lis 18:16
Marcin W: Bez sensu nie wiem po co to robisz i dla kogo ale jeśli lubisz to wklejaj i ćwicz (chyba jednak
sama )
30 lis 18:17
Eta:
Oczywiście,że nie zawsze się to opłaca, zależy od podanego wyrażenia
( czy jest na "rzut oka" ..... proste do przekształcenia )
Pozdrawiam
Marcinie W
30 lis 18:19
Marcin W: Eta ja rozumiem Twój sposób i nie neguje rozwiązania po prostu nie rozumiem po co wklejać
kolejne zadania

skoro mamy udzielić odpowiedzi i już się to stało

A poza tym to też
miłego wieczora Ci życzę i pozdrawiam

ETa
30 lis 18:23