Ania:
Pan Andrzej kupil 32 dag kielbasy zwyczajnej i 26 dag kielbasy podwawelskiej. Wtym samym sklepie pan Piotr kupil 48 dag kielbasy zwyczajnej i 24 dag kielbasy podwawelskiej. Pierwszy z panow zaplacil za wedline 7 zl a drugi 8 zl i 40 gr. Jaka byla w tym sklepie cena kilograma kielbasy zwyczajnej a jaka kilograma kielbasy podwawelskiej?
8 mar 23:07
Robin:
100dkg = 1 kg
48 dkg = 0,48kg .........itd
x - cena kiełbasy zwyczajnej za kilogram
y - cena kiełbasy podwawelskiej za kilogram
Układasz układ równań:
0.32x + 0,26y = 7
0.48x + 0.24y = 8,4
dalej wyznaczysz x albo y, podstawisz do "drugiego" równania i wyliczasz, na klalkulatorze będzie ok, bo takie liczby z 4 miejscami po przecinku wychodzą;p
wyszło mi że. x=10,5 a y = 14
9 mar 00:22