wartość bewzględna
roman:
może mi ktoś powiedzieć dlaczego ta jedynkę w wartości bezwzględnej przeniesiono na lewą
stronę w niej i później zmieniono znak tej jedynce >?
bardzo prosze o pomoc
https://matematykaszkolna.pl/strona/1953.html
30 lis 17:01
Eta:
z interpretacji geometrycznej modułu
| x+1 | < 4
miejsce zerowe pod modułem x+1=0 =>
x= −1
odległość o 4 jednostki ( na prawo i na lewo) od −1
zatem: −1+4 = 3
i −1−4= −5
rozwiazaniem są: x= { 3, −5}
30 lis 17:33
Eta:
wiadomo,że: |1+x| = | x+1| ( bo dodawanie jest
przemienne
30 lis 17:34
roman: tak wiem ze jest przemieminne ...

ale za to wytłumaczenie tez dziekuje bardzo = super

dzięki pozdrawiam
30 lis 18:31