Funkcja kwadratowa :( POMOCY !!!
Roksanka: Proszę pomóżcie mi rozwiązać to zadanie. Nie było mnie ostatnio na lekcjach i nie wiem jak się
za to zabrać

Oto treść:
Funkcja kwadratowa f(x)=ax
2+bx+2, gdzie a≠0,przyjmuje wartość (−1) dla argumentu 1. Jednym z
| | 1 | |
jej miejsc zerowych jest liczba |
| . |
| | 2 | |
a)Wyznacz wzór tej funkcji.
b)Oblicz drugie miejsce zerowe tej funkcji.
I czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego się tak do robi...
PROSZĘ
30 lis 16:37
Eta:
a) z treści zadania:
f(1)= −1
to f(
12)= 0
zatem podstawiając do f(x) za x= 1 f(x)= −1
−1= a*(1
2) +b*1 +2 => a+b= −3
i podobnie za x=
12 i f(x)= 0
0= a*(
12)
2+b*
12+2
14a +
12b+2=0 /*4
a +2b+8=0
otrzymujesz układ dwu równań
rozwiazując układ tych równań
a+b= −3
i a+2b= −8
otrzymasz: a= 2 i b= −5
odp:
f(x)= 2x2−5x+2
b) f(x)= 2x
2 −5x +2 Δ= 9
√Δ=3
x
1= ......... = 2
x
2= ......... =
12
30 lis 16:59
roman: −1= a*(12) +b*1 +2 => a+b= −3
czasami nie powinno być a+b= +3
[ bo przenosi sie nie .... >? ]
30 lis 17:11
Eta:
Echhhhhh
roman 
−1= a+b+2
−1−2= a+b => a+b =
−3
30 lis 17:13
roman: ok ok rozumiem
tak tak
30 lis 17:17
Roksanka: A to zawsze tego typu zadaniu, trzeba ułożyć układ dwu równań
30 lis 17:17
Eta:
30 lis 17:17
30 lis 17:18