rozwiąż nierówność
loara:
30 lis 16:33
R.W1.6l: Pozbywamy się mianownika − jak? Nie wiemy czy 4x(x+1) jest dodatnie czy ujemne... ale zawsze
| | a | |
można zastosować z własnosci |
| <0 a*b≤0... czyli po prostu mnozymy przez mianownik w |
| | b | |
kwadracie, bo wtedy jest zawsze dodatni i znak zawsze ten sam

[(x−1)(x+1)−4x]*4x(x+1)≤0
30 lis 16:43
R.W1.6l: chociaż w sumie 4x2+1 jest zawsze dodatnie
30 lis 16:45
R.W1.6l: aaa nie, zaraz, zaraz////
30 lis 16:46
R.W1.6l: (x
2−4x−1)4x(x−1)≤0
Δ
1=20
x
3=0
x
4=1
√5≈2, dla ułatwienia
30 lis 16:52
R.W1.6l: poprawka
x11=....
x12=....
30 lis 16:52
R.W1.6l:
√5≈2,2 jednak xD
pare korekt
1. kropka to −0,2
2. kropka to 0
3. to 1
4. to 4,2
zamiast −0,2 napisz 2−
√5
zamiast 4,2 napisz 2+
√5
to co masz ponizej/narówni z 0 to odpowiedz
30 lis 16:57
R.W1.6l: Oby błędu nie bylo
30 lis 16:57
loara: ok dzięki wielkie
30 lis 17:01