logarytmy
czekolada: tego juz na forum nie ma:
mam log
2 360 i mam go obliczyc wiedzac,ze log
320= a i log
315=b
| | log3360 | | 18log320 | |
i rozpisalam sobie ze log2360= |
| = |
| .. i nie wiem jak |
| | log32 | | log32 | |
zapisac to w tym mianowniku −.−
30 lis 16:23
Eta:
log
2360= log
2(2
3*3
2*5)
zatem:
| | log3(23*32*5) | | 3log32+ 2 + log35 | |
log2360= |
| = |
|
|
| | log32 | | log32 | |
a=log
320= log
32
2 + log
25= 2log
32+log
35
b= log
315= log
33+log
35= 1+ log
35 =>
log35 = b −1
zatem: 2log
32= a −b+1
teraz dokończ już sama ........
30 lis 16:41
30 lis 16:45
czekolada: | | 3a−b+5 | |
to wyjdzie |
|  i sie zgadza, dziekuje  |
| | a−b+1 | |
ale ... hmmmmmm, jak wpasc na to,ze akurat w ten sposob 3ba to rozłożyć ?
30 lis 16:56
czekolada: tak, tak : ) wlasnie tyle mi wyszlo, zobaczylam teraz Twoj post
30 lis 16:57
Eta:
Hehe ..... to kwestia treningu

powodzenia w następnych zadaniach
30 lis 17:11