log: Oblicz:
1) log644=
2) log61/36=
3) 3log44=
4) log1/22√2=
5) log2 - log50=
6) log43 - log412=
14 sty 15:06
Basia:
logab = c ⇔ ac =b
czyli log644 = c ⇔ 64c = 4 ⇔ (43)c = 41 ⇔ 43c = 41 ⇔
3c =1 ⇔ c=1/3
czyli log644 = 1/3
----------------------------------------
2. zrób analogicznie
1/36 = 36-1 = (62)-1 = 6-2
------------------------------------------------
3. policz najpierw log44
-------------------------------------------
4. jak 1i2
2√2 = 2*21/2 = 23/2
-------------------------------------------------
5. log2 - log50 = log(2/50) = log(1/25)= c
jesli nie ma błędu to podstawą jest 10 czyli
10c = 1/25 = 5-2
c = p10{5-2} = (5-2)1/10 = 5-2/10 = 5-1/5
ale podejrzewam, że tam miała być podstawa 5
wtedy będzie łatwo
6. log43 - log412 = log4(3/12) = log4(1/4)
dalej jest łatwo
14 sty 15:23
Eta:
Najlepiej wprost z def log.
a) log644=x to 64x = 4 to ( 43)x= 41 to
3x=1 to x = 1/3
pozostałe podobnie!
w 5) i 6) skorzystaj ,że logab - logac= loga (b/c)
14 sty 15:23
log: 3) wynik bedzie rowny 3 ?
14 sty 15:25
Eta: Tak! "log" wynik .... w 3) jest 3

bo log
44= 1
więc 3*1=3
14 sty 15:29
karmnik: Skorzystamy z podstawowego wzrou, mianowicie logab=c ⇔ ac=b
1. log644=64c=4, x=1/3
2. log61/36
1/36 = 6-2,
więc 6c=6-2, c=-2
3. 3log44, jak wiadomo logaa = 1, więc 3*1 = 3
4. (1/2)c = 2√2; (1/2)c=23/2; 2-c=23/2; -c=3/2; c=-3/2
5. log2 - log50= log(1/25)
6. log43 - log412=log41/4
4c=1/4; c=-1
14 sty 15:32
asenata0504: log3(√3)3
16 mar 15:07
asenata0504: log3(√3)3
16 mar 15:11
asenata0504: log3(√3)3=?
16 mar 15:11
systemx: log1200
29 maj 23:21
Eta:
log1200= 2+log12
29 maj 23:25