Treść zadania jest taka:
Dana jest funkcja y= − x2 −5x +6
−narysuj funkcję
−oblicz miejsca zerowe.
No i mam problem z tym zadaniem, ponieważ mi wychodzi:
| b | (−5) | |||
p=− | =− | =−2,5 | ||
| 2a | (−2) |
| b2−4ac | 49 | |||
q=− | =− | =12,25 Na sprawdzianie tak zrobiłam i nie wiem dlaczego miałam to | ||
| 4a | (−4) |
| 5−7 | ||
x1= | =1 | |
| −2 |
| 5+7 | ||
x2= | =−6 | |
| −2 |
y = −x2 − 5x + 6
Δ = 25 + 24 = 49
√Δ = 7
| 5 − 7 | ||
x1 = | = {−2}{−2} = 1 | |
| −2 |
| 5 + 7 | ||
x2 = | = {12}{−2} = −6 | |
| −2 |
WIERZCHOŁKA NIE
ZAZNACZYŁEM NA WYKRESIE, sama/sam musisz dostosować
Czy czasami q nie powinno być 6
Bo głównie
tego nie wiem?
| −b | ||
p = | ||
| 2a |
| 5 | ||
p = | = −2,5 | |
| −2 |
| −Δ | ||
q = | ||
| 4a |
| −49 | ||
q = | = 12, 25 | |
| −4 |
f(x) = −( x−1)(x+6) x1= 1 x2= −6
| x1+x2 | ||
p= | = −2,5 ok.
| |
| 2 |