matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja, rysowanie wykresu
corn:
Narysuj wykres funkcji określonej wzorem:
√
x
2
+6x+9
f(x)=
x+3
(x+3)
2
f(x)=
x+3
f(x)=x+3
30 lis 15:25
corn:
dobrze?
30 lis 15:25
nikka:
wyznacz dziedzinę funkcji : D: x + 3 ≠ 0 x ≠ −3 D = R \{−3} ponadto
√
x
2
= |x|
|x+3|
czyli f(x) =
x+3
30 lis 15:32
corn:
o tak.. to z pośpiechu um.., czyli wykres funkcji x+3<0 x<−3 (−
∞
,−3)
−x−3
x+3
x+3≥0 x>−3 <−3,
∞
)
x+3
x+3
30 lis 15:50
Eta:
D
f
= R \{−3}
|x+3|
f(x) =
x+3
1/ dla x > −3
x+3
f(x)=
= 1
x+3
2/ dla x < −3
−(x+3)
f(x)=
= −1
x+3
30 lis 15:50