longer: Proszę pomóżcie fizyka!
1.oblicz, jaka pracę należy wykonać, aby cialo o masie m=10kg podnieść ze stałą
prędkością na wysokość h=10m.
2.Ciało porusza się pod wpływem stałej siły o kierunku i zwrocie zgodnym z przesunięciem.
Oblicz stosunek pracy wykonanej w pierwszej sekundzie ruchu do pracy wykonanej w drugiej
sekundzie ruchu, jeżeli prędkość początkowa była równa 0.
14 sty 15:05
Kujon: 1.) W=mgh
W=10*10*10 [kg*m/s2*m=J]
W=1000J
14 sty 15:39
longer: dzięki a na drugie mógłbyś zerknąć
14 sty 16:11
Jakub: Drugie zadanie.
Wzór na drogę w ruchu jednostajnie przyspieszonym z prędkością początkową =0
s=at2/2
s1 = a12/2 = a/2 <- droga przebyta w pierwszej sekundzie ruchu
s2 = a22/2 - s1 = 2a - a/2 = (3/2)a <- droga przebyta w drugiej sekundzie ruchu
W1 = Fs1
W2 = Fs2
stosunek prac:
W2 Fs2 s2 (3/2)a
k = -------- = --------- = ------- = -------- = 3
W1 Fs1 s1 a/2
14 sty 17:57
longer: dzięki wam
14 sty 19:37