Wydi: Oblicz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych które przy dzieleniu przez 11 dają
resztę 7.
14 sty 15:01
Basia:
liczby o których mowa w zadaniu są postaci k*11 +7 gdzie k∈C
11k+7 ≥100 bo ma być l.naturalną trzycyfrową
11k+7≤999
czyli
11k ≥ 93
k ≥93/11 = 8+5/11
czyli k≥9
11k+7≤999
11k ≤ 992
k ≤ 992/11 = 90 + 2/11
czyli k≤90
ciąg ak = 11k+7 jest ciagiem arytmetycznym bo
ak+1 -ak = 11(k+1) +7 -11k -7 = 11
i mamy obliczyć
S99 - S8
ciągu arytmetycznego a1=18 i r=11
z tym już na pewno dasz sobie radę
14 sty 15:09
Eta:
Liczby trzycyfrowe tej postaci to
11n +7 gdzie n€< 9, 90>
pierwsza z nich to 106 bo dla n= 9 mamy 11*9 +7= 106
ostatnia to 997 bo dla n= 90 mamy 11*90= 990 +7= 997
tworza ciąg arytmet. o róznicy r=11
więc 106, 117, 128, 139, .......... , 997
skorzystaj na sumę ciągu arytm. i tyle
a
1= 108 a
n = 997 to n=82
bo a
n= a
1 + (n-1) *r
106 +(n-1)*11= 997
11n = 902
n= 82
S
n= ( a
1 +a
n) /2 *n
podstaw do tego wzoru i obliczysz te sumę
ja proponuje taki sposób!
A "Bogdan" ..... może inny

( różnie można!)
14 sty 15:17
Basia:
Eta ! Ja nie jestem Bogdan ! Koleżanki nie poznajesz ?
14 sty 16:43