Proszę o pomoc
marek0256:
Przekrój osiowy walca jest prostokątem o boku mającym długość 8cm i przekątnej o długości 10
cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
30 lis 14:03
Marcin W:

Z pitagorasa obliczam ze srednica podstawy ma 6 zatem promien r=3 reszta to podstawienie do
wzoru na objetosc i pole calkowite walca.
30 lis 14:20
Marcin W: moze byc jeszcze odwrotnie srednica podstawy8 wyskosc 6 /
30 lis 14:21
Eta:

rozpatrz dwa przypadki
1/ 2r= 8
lub
2/ H= 8
1/ z tw. Pitagorasa :
H
2= 10
2− 8
2= ............ H=..........
2r= 8 to r= .........
V= πr
2*H=........
P
c= 2πr
2 + 2πrH =........
2/ podobnie:
H= 8
(2r)
2= 10
2− 8
2
4r
2=...... to r= ..........
dokończ
30 lis 14:22
marek0256: Pc wyszło mi 207,24cm kw, zaś V=226,08
30 lis 14:39
marek0256: lub druga możliwość Pc=251,2, zaś V=301,44. Proszę zobaczcie czy dobrze policzyłem
30 lis 14:51