Witam. Mam problem z 5 zadaniami. Proszę o pomoc.
marek0256: Zad.1
Przekrój osiowy walca jest prostokątem o boku mającym długość 8cm i przekątnej o długości 10
cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
Zad.2
Model budynku w skali 1:50 ma objętość 0,2m3. Oblicz objętość budynku.
Zad.3
Przekątna graniastosłupa czworokątnego prawidłowego ma długość 12 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego
graniastosłupa.
Zad.4
Gdy Mikołaj stoi wieczorem 3m od latarni to rzuca cień który ma długość 1m. Mikołaj ma 1,6m
wzrostu. Jaka jest wysokość latarni
Zad.5
W trójkącie ABC stosunek długości przyprostokątnych jest równy 3/5. Krótsza przyprostokątna
trójkąta A'B'C' podobnego do trójkąta ABCma długość 15 cm. Jaką długość ma druga
przyprostokątna
30 lis 13:40
Eta:
Dałeś za dużo zadań w jednym poście ......... każdego to zniechęca
30 lis 13:59
Eta:

z podobieństwa trójkątów ( tw. Talesa)
podstaw dane i wyznacz x= |DC|=......zad4
30 lis 14:10
marek0256: czyli wyjdzie 6,4 m a nie 4,8 jak wyszło mi wcześniej
30 lis 14:16
Eta:
odp: x= 6,4 m
30 lis 14:25
marek0256: dziękuję za pomoc
30 lis 14:37