stężenia jonów
becia: Mam prośbę,bo musze obliczyć stężenia jonów w roztworze,czy ktoś mógłby mi pomóc je
rozwiązać.Oto treść zadania

o 25 cm3 0,4 M NaOH dodano 5 cm3 0,1 M H2SO4.Oblicz molowe
stężenia wszystkich jonów,obecnych w roztworze.
30 lis 12:05
Mateusz: Pisze równanie zachodzącej rekacji są dwa warianty albo otrzymalismy sól albo wodorosól
2NaOH+H2SO4→Na2SO4+H2O (1) w tym przypadku stosunek molowy zasady do kwasu to 2:1
NaOH+ H2SO4→NaHSO4+H2O (2) w tym przypadku stosunek molowy zasdady do kwasu wynosi 1:1 żeby
ustalic w jakich proporcjach zaszła reakcja ze wzoru na stężenie molowe wyznaczam n
n = cmol*V
nzasady=0,4*0,025 = 0,01 mola
nkwasu= 0,05*0,1 = 0,005 mola a więc stosunek molowy wynosi:
0,01:0,005 = 1:0,5 czyli uzylismy więcej zasady niz kwasu a więc wariant (1)
teraz ustalasz jakie masz jony becne w roztworze piszesz równania procesu dysocjacji
wszystkich związków(niewielki proces dysocjacji wody tez uwzględniamy) ustalasz liczbe moli
tych jonów objętosc roztworu(zaniedbując kontrakcje ) wynosi 25cm3+5cm3 dalej mysle ze dasz
rade
30 lis 13:09
becia: Dzieki wielkie za pomoc
30 lis 13:53