Wydi: Dla jakich wartości parametru m równanie IIx-2I-3I=m posiada 3 różne rozwiązania
14 sty 15:00
Basia:
|x-2| - 3 =m lub |x-2| -3 =-m
|x-2| = m+3 lub |x-2| = 3-m
x-2 = m+3 lub
x-2 = -(m+3) lub
x-2 = 3-m lub
x-2 = -(3-m)
x = m+5 lub
x = -m -1 lub
x = 5 -m lub
x= m -1
jeśli mają być 3 różne to któreś dwa muszą być równe:
m+5 = -m-1
2m = -6
m = -3
i mamy 2, 2, 8, -4 czyli są 3 różne
czyli np. dla m=-3
-----------------------------------
ale to nie koniec
tak samo trzeba przeliczyć pary (1,3) (1,4) (2,3) (2,4) i (3,4)
sądzę, że to już potrafisz
14 sty 15:33
Basia:
można to również odczytać z wykresu
rysujesz wykres |x|
przesuwasz go o wektor [2,-3] co daje Ci wykres funkcji |x-2| - 3
i to co pod osią OX (czyli ujemne) odbijasz symetrycznie względem OX
czyli masz wykres | |x-2| - 3|
i teraz patrzysz która prosta równoległa do OX czyli prosta o równaniu y=m
ma z twoim wykresem dokładnie 3 różne punkty
w rozwiązaniu rachunkowym oczywiście się pomyliłam
tzn. połowicznie
konieczne jest założenie m≥0
czyli wynik m=-3 odpada
14 sty 15:39