Bardzo proszę o pomoc w zadaniu.
Barbara:

Sześcian, którego krawędź ma 5 przecięto płaszczyzną wyznaczoną przez odcinek KL, łączący
środki krawędzi AA1 i CC1 oraz punkt M należący do krawędzi BB1.
a) uzasadnij, że każdy taki przekrój jest rombem,
b) zbadaj, kiedy ten romb nie jest kwadratem,
c) oblicz, jakie może być największe, a jakie najmniejsze pole tego przekroju.
Bardzo proszę o pomoc.
30 lis 09:34
sushi_ gg6397228:
zauwaz ze czwarty punkt (N) bedzie na DD1 i |ND1|= |BM|
odcinki |KM|=|LM|=|LN|=|KN|
30 lis 09:50
Bogdan:

Pokazuję sposób wyznaczania takich przekrojów. Przedłuża się krawędzie ścian, łączy się
podane punkty linią tak, by przecięła ona przedłużone krawędzie.następnie łączy się punkty
leżące na tych samych płaszczyznach.
30 lis 10:24
Barbara: Bogdan − bardzo dziękuję za super rysunek. Mogę jeszcze liczyć na jakąś podpowiedź?
30 lis 12:13