co z tym zrobic?
Help: Maszynistka miała do przepisania ksiązke licząca 586 stron. Przez pierwsze 3 dni przepisywała
po 14 stron dziennie.Następnie postanowiła ,ze czwartego dnia przepisze o dwie strony więcej
niz trzeciego dnia i kazdego następnego dnia przepisze o dwie strony wiecej niz dnia
poprzedniego. W ciągu ile dni przepisała całą ksiązkę?
Jakas mała wskazóweczka ?
29 lis 22:52
Help: WIec :
po 4 dniach zostało jej łacznie do przepisania 528 stron
jest to ciąg arytmetyczny:
a1=16 ( bo tyle przepisała ostatniego 4 dnia) , r=2
a2=18
a3=20
...
1056= (2*16 + 2n−2)*n
1056=30n +2n
2
0=n
2−15n − 528
Δ=2337...
gdzie jest bład ?
29 lis 23:05
Eta:
Po 3 dniach zostało jej do przepisania:
586 − 3*14= 544 stron
pamiętaj ,że n€ N+
i nie zapomnij dorzucić po wyznaczeniu "n" jeszcze dodatkowo
tych pierwszych 3 dni
29 lis 23:20