| 2 | ||
a) 6x + 1 = | ||
| x |
| 1 | x | |||
b) | + | = 1 | ||
| 1−x | x−1 |
| 2x | 2x | |||
c) | − 1 = | |||
| 2x+3 | 2x−3 |
a) D = R − {0}
| 2 | ||
6x + 1 = | / * x | |
| x |
, − to równanie nie ma rozwiązania
według podręcznika, a mi wychodzi delta itp.
na b) nie mam pomysłu
| −1 − 7 | ||
x1 = | ||
| 12 |
| −1 + 7 | ||
x2 = | ||
| 12 |
mógłbyś mi rozpisać przykład b) i c)?
| −2 | 1 | |||
Sprawdź w a) treść zadania, jeśli jest tak, jak podałaś, to x1 = | , x2 = | . | ||
| 3 | 2 |
| −2 | −3 | |||
6*( | ) + 1 = 2*( | ) L = P | ||
| 3 | 2 |
| 1 | ||
6* | + 1 = 2*2 L = P | |
| 2 |
| 1 | x | |||
b) | + | = 1, x ≠ 1 | ||
| 1 − x | x − 1 |
| x | 1 | |||
− | = 1 | |||
| x − 1 | x − 1 |
| x − 1 | ||
= 1 | ||
| x − 1 |
. A moglibyście rozwiązać chociaż pokazać
jak usunąc 1−x oraz x−1 z mianownika
| x−1 | |
= 1 /*(x−1) | |
| x−1 |
| 2x | 2x | 3 | 3 | |||||
c) | − 1 = | , x ≠ − | i x ≠ | |||||
| 2x + 3 | 2x − 3 | 2 | 2 |
| 2x − 2x − 3 | 2x | −3 | 2x | |||||
= | ⇒ | = | ||||||
| 2x + 3 | 2x − 3 | 2x + 3 | 2x − 3 |